Treffit Varatuille

..

Category

Juhla Riihimäki

Eurooppa viro etsitään ystävää

Pohjanlahden silakkakiintiötä leikattiin enemmän kuin oli tiedeyhteisön suositus. Äänestämättä jättäminen on vahva protesti puheenjohtajan esitystä vastaan. Samassa käsityksessä oli Suomen valtuuskunta. Lamp kommentoi kokousta MT: Näin kävi nyt, sillä komissio puolusti omaa esitystään leikata kiintiö puoleen.

Suomi jäi yksin ja lopulta leikkaus oli 40 prosenttia. Sitä Suomi ei voinut hyväksyä. Lampin mukaan Baltfish-maat epäonnistuivat löytämään yksimielisyyttä. Viroa edusti molemmissa kokouksissa ympäristöministeri Siim Kiisler. Suomi osallistuu sotaharjoitukseen Virossa hengen voimin Ulkomaat Kalanjalostajan mukaan ruokasilakka on loppumassa Suomesta Ympäristö Brexit koettelee elintarvikesektoria Pääkirjoitus Virolainen lehmä lypsää jo suomalaisen verran Maatalous Itsenäisyyden vuotispäivää juhliva Viro rakennettiin tyhjästä vaurastuvaksi yhteiskunnaksi Politiikka Veteraani Suomen-poika Raul Kuutma: HK Scanin Viron tehtaan lakkoilevat teurastajat osoittavat mieltään pääkonttorilla Talous Dessutom beviljar undervisningsministeriet projektfinansiering för strategiskt viktiga riksomfattande program och för universitetens profilering Vardera högskolesektorn får dessutom en strategibaserad finansieringsandel som ingår i avtalet mellan ministeriet och respektive högskola.

I den statliga finansieringen av universiteten beaktas därtill deras riksomfattande uppgifter. Syftet med finansieringsmodellerna är att höja kvaliteten på verksamheten vid högskolorna samt deras genomslagskraft och produktivitet.

Varje högskola bestämmer själv hur finansieringen fördelas internt med utgångspunkt i sina egna strategiska val. I avtalen kommer man överens om ämbetsverkets verksamhetsidé, målsättningarna för det samhälleliga genomslaget, framgångsrik verksamhet, resurskontroll samt om de indikatorer med vars hjälp man följer med hur väl målen uppfylls.

Undervisnings- och kulturministeriet ger årligen respons till ämbetsverken om deras verksamhet genom ett lagstadgat ställningstagande till bokslutet. Inom ramen för styrningen genomför ministeriet de besök vid respektive vetenskapliga inrättning som ska företas under avtalsperioden. En internationell evaluering av Finlands Akademi offentliggjordes i september och en av arkivverket i februari Majakan edessä se tapahtuu — vastaan astelee koko ajan hennolla äänellä laulava vanha, kaunis nainen.

Hän on Kihnun ikoni, Virve, lauluntekijä, jonka mukaan laivakin on nimetty. Monella tavalla ihmeellinen ja outo ihminen on tämä vuonna syntynyt nainen: Kihnun Virve hyppäsi ensimmäisen kerran laskuvarjolla vuotiaana.

Menen siis aurinkoisena aamuna ja etsin kolkkaa, johon on haudattu kastamattomina kuolleet lapset. Kastamattomina he eivät saaneet ikinä Jumalan armoa, eikä heillä kirkon mukaan ole siis mitään asia samaan maahan siunattujen kanssa. Ehkä tämä julmuus lopullisesti selittää sen, että vain 14 prosenttia virolaisista uskoo Jumalaan. Tyhjiä teitä, isoja "müüa" -kylttejä talojen seinissä, harvakseltaan haikaroita ja hiljentyneitä kyliä, suljettuja kauppoja.

Vaikuttaa siltä, kuin koko Viro olisi pakkautumassa Tallinaan. Jos Tampereelta lähtee Helsinkiin, kaupungit seuraavat toisiaan ketjussa. Pärnun ja Tallinnan välissä on oikeastaan vain yksi jotenkuten kaupunkia muistuttava paikka, Rapla. Kohilassa vajaan 20 kilometrin päässä Tallinnasta elämä näyttää pysähtyneen onnellisesti luvulle.

Iso Saku Original maksaa siellä kaksi euroa. Kun illalla tilaan kymmenen kilometrin päässä Tallinnassa kolmen tähden Pirita-hotellissa pienen oluen, se maksaa 6,50 euroa. Mitä muuta voi ajatella siitä, että vielä vuosi sitten Pirita-hotellin edustalla oli laaja uimaranta, jossa lapset leikkivät leväprinsessoja. Piritasta on hyvä näköala Tallinnan keskustaan — kirkkojen tornit alkavat jäädä kokonaan pilvenpiirtäjien varjoon. Vasta joulusiivoa tehdessä tuli eteen talteen laitettu lehti ja juttu Kihnusta.

Olemme vuosien aikana pyöräilleet ihan kaikissa Viron maakunnissa. Sekä Uulun että Viluveren kautta olemme pyöriämme polkeneet. Kihnusta oli sikäli mukava lukea pyöräilyjuttu, että itsekin siellä olemme pyöräilleet. Kihnu oli ainoa uusi kohde, sillä aikoinaan lähes 20 vuotta sitten nuo laivavuorot eivät olleet niin itsestään selvyyksiä. Hienoa, että sinne nykyään pääsee niin helposti!

Hieno kirjoitus, Matti Kuuselalla, Kihnusta ym. Kihnu, hienoimpia paikkoja Virossa, missä olen vuoden aikana käynyt. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua. Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle.

Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Ohjeet javascriptin päälle kytkemiseen: Käytämme Alma Median sivustoilla evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästeiden käytön. Alma Media voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua sisältöä, mainontaa ja säätietoja. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin. Pyörä vei Matti Kuuselan outoon Viroon, jossa voi törmätä Itä-Euroopan isoimpiin naispakaroihin ja kirkkoon tehtyyn koriskenttään Toimittaja Matti Kuusela polki Virossa etsien paikkoja, joissa kukaan ei ikinä halua käydä.

Se on matkani tarkoitus; löytää Virosta paikkoja, joissa kukaan ei ikinä käy. Tässä katsannossa Eidapere näyttää houkuttelevalta. Miehet eivät nouse junaan. He ovat tulleet penkille pitämään elämää. Viluveren kutsu Seuraava asema on Viluvere. Se näyttää vielä houkuttelevammalta: Täällä jään pois takaisin tullessa. Saarella on noin asukasta ja se on ollut oma kuntansa vuodesta lähtien.

Kihnulla puhutaan omaa murrettaan, joka luokitellaan Viron saarimurteisiin kuuluvaksi. Sanglaidujen luodoilla on Viron suurin kyhmyjoutsenten yhdyskunta. Kommentit 5 Merja Rintanen https: Ilmoita asiattomasta kommentista https: Moderaattori tarkistaa viestin sisällön mahdollisimman pian.

Ilmoita asiattomasta kommentista Hieno kirjoitus, Matti Kuuselalla, Kihnusta ym. Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Tunnen Barbaran tarinan, sillä Aino Kallas kirjoitti sen suomeksi vuonna Barbara on orpotyttö, joka osoittaa jo lapsena epätavallista oikeamielisyyttä: Jos hän pysähtyy kohdalleni, pyydän häntä ritsille ja poljemme kahdestaan suoraan itään, ensin Narvaan, sitten Irkutskiin ja sieltä ikuiseen kirkkauteen. Kun Barbara ja pyörä ovat parinkymmenen metrin päässä, huomaan, että hän on paitsi vanhentunut myös merkittävästi pyöristynyt.

Muutan nopeasti suunnitelmaa, annan Barbaran kävellä pyörineen kaikessa rauhassa ohitseni ja alan sen sijaan lukea Aino Kallaksen elämäkertaa, joka minulla on repussani matkaoppaana Viroon. Sivulla kerrotaan Aino Krohnin ja Oskar Kallaksen häistä. Maljat sen sijaan jäivät nostamatta: Oskar oli tinkimätön raittiusmies, jonka vaatimuksesta häitä juhlittiin täysin alkoholittomasti.

Aika hiljaista näyttää olevan. Suuntaan siis etupyöräni länteen: Laiva Kihnun saarelle lähtee Munalaidin satamasta 40 kilometrin päässä Pärnusta. Reitti Munalaidiin on täysin tasainen ja hyvin merkitty — aina Audruun asti. Siellä joudun pysähtymään ja tutkimaan karttaa. Taivas varjele, en muista. Ei sen puoleen, tajuan, etten muista edes Ruotsin pääministerin nimeä. Siihen on syynsä, joka selviää minulle vasta myöhemmin.

Nyt poljen sisään laivaan, kiinnitän pyöräni kaiteeseen ja nousen yläkannelle. Vesilinnut kaartelevat laivan yllä, Aivan hauelta näyttävä Kihnu häämöttää horisontissa pitkänä, matalana ja salaperäisenä. Alkaa vähän jännittää — Käthlin-nimisen naisen pitäisi olla minua vastassa satamassa kuorma-auton kanssa. Saan odotella satamassa jonkun tovin, ennen kuin sinne kaartaa kuorma-auto. Sen lavalla istuu polvet suussa tärkeän näköisiä miehiä aina yhtä surullisissa prässihousuissa ja aurinkolaseissa.

Minun piti soittaa miehelleni ja käskeä tuomaan juhlamekko, Käthlin kertoo yllätyksestä. Nostan pyörän lavalle ja hyppään itse perässä. Kihnussa kaikki kuljetukset tapahtuvat neuvostoaikaisilla kuorma-autoilla. Kihnu on päässyt Unescon maailmaperintökohteeksi ainutlaatuisen kulttuurinsa ansiosta.

Omat tanssit ja kansallispuvut ovat tärkeä osa sitä. Käthlin huristaa kapeita teitä, istun lavalla ja olen onnellinen. Meri, metsää, niittyjä, raikasta ilmaa. Kaikki tämä merkitsee sitä, että Kihnu ei todennäköisesti enää kauaa pysy tuntemattomana pikku saarena. Aitta, keittiörakennus ja sauna, jota saa lämmittää milloin mieli tekee.

Merelle matkaa metriä, hinta 50 euroa yö. Käthlin Palu pitää esittelee toimittajan majapaikkaa Kihnun saarella. Aamiaisen tarjoilee Käthlinin anoppi. Hän puhuu minulle kihnua — kyllä, saarelaisilla on oma kieli.

Nyökkäilen kuitenkin, ja niin hän saa taas vahvistusta uskolleen: Kihnun kiertää muutamassa tunnissa. Ehdottomasti vaikuttavin paikka on museo; sen ulkoseinät on peitetty lasten maalauksilla. Ei voi välttyä rasistiselta ajatukselta, että tällä asukkaan kalastuksesta ja käsitöistä elävällä saarella kasvaa poikkeuksellisen onnellisia ja lahjakkaita lapsia.

Meri sen saa aikaan, ja käsillä tekeminen, kiireettömyys, autojen puute ja kymmenet ja kymmenet saarta kiertelevät joutsenet.

Majakan edessä se tapahtuu — vastaan astelee koko ajan hennolla äänellä laulava vanha, kaunis nainen. Hän on Kihnun ikoni, Virve, lauluntekijä, jonka mukaan laivakin on nimetty. Monella tavalla ihmeellinen ja outo ihminen on tämä vuonna syntynyt nainen: Kihnun Virve hyppäsi ensimmäisen kerran laskuvarjolla vuotiaana. Menen siis aurinkoisena aamuna ja etsin kolkkaa, johon on haudattu kastamattomina kuolleet lapset.

Kastamattomina he eivät saaneet ikinä Jumalan armoa, eikä heillä kirkon mukaan ole siis mitään asia samaan maahan siunattujen kanssa. Ehkä tämä julmuus lopullisesti selittää sen, että vain 14 prosenttia virolaisista uskoo Jumalaan. Tyhjiä teitä, isoja "müüa" -kylttejä talojen seinissä, harvakseltaan haikaroita ja hiljentyneitä kyliä, suljettuja kauppoja.

Vaikuttaa siltä, kuin koko Viro olisi pakkautumassa Tallinaan. Jos Tampereelta lähtee Helsinkiin, kaupungit seuraavat toisiaan ketjussa. Pärnun ja Tallinnan välissä on oikeastaan vain yksi jotenkuten kaupunkia muistuttava paikka, Rapla. Sudensuojelu ei lisää vain susivahinkoja Lukijalta Susi havaittu sekä Maalahdessa että Vaasassa Kotimaa Hirvikeskustelussa paljon turhaa syyttelyä Lukijalta Suomalaisedustajat hakevat Saksasta ja Ranskasta tukea suden suojelun keventämiseksi — "Hyvä se on kerrostalosta huudella, ettei niistä ole haittaa" Politiikka Keskustan Kärnä järkyttyi suomalaismepin susikannasta: Riistakeskus ei myöntänyt poikkeuslupaa suden tappamiseen Pohjanmaalle Erä Tutkija tyrmää ex-ministerin tiedot Itä-Suomen susien siirrosta länteen: Luvaton susijahti siirtyi syyteharkintaan — kuollutta sutta ei ole ja epäillyt kiistävät ampuneensa Erä Varsinaissuomalaiset pettyivät oikeusministeriin — Häkkänen kieltäytyi susivetoomuksesta Politiikka Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Hyvinvointi- ja terveyserot Ikääntyminen Infektiotaudit Kansantaudit Lapset, nuoret ja perheet Maahanmuuttajat ja monikulttuurisuus Mielenterveys Rokottaminen Sote-uudistus Sukupuolten tasa-arvo Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Toimintakyky Ympäristöterveys.

Kaikki palvelut A-Ö Analyysi- ja tutkimuspalvelut Apu- ja määrärahat Kirjaamo ja arkisto Lomakkeet Luvat Neuvontapalvelut terveydenhuollon ammattilaisille Tietopalvelu ja kirjasto Valtion sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalvelut. Tilastot aiheittain Aineistot ja palvelut Tutkimuskäyttö Tilastojen julkaisukalenteri Ohjeet tietojen toimittamiseen. Takaisin tapahtumakalenteriin Osallistu ja osallista! Osallisuutta eurooppalaisella yhteistyöllä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Hyvinvointi- ja terveyserot Toimintakyky Tilaisuus on maksuton ja tila on esteetön.

Euroopan sosiaalirahaston kansainvälisen yhteistyön hankehaku Ohjelma 9. Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natrin videotervehdys

Eurooppa viro etsitään ystävää -

Selaimesi Javascript ei ole päällä Sivusto tarvitsee toimiakseen Javascriptin. Siellä susi on lajiliitteessä 5. Komiteat ja työryhmät valmistelevat asioita ennen niiden käsittelyä neuvoston istunnoissa. Ajelen takaisin samaa pikkutietä ja noin viisi kilometriä ennen Pärnua käännän kohti merta kutsuvasti kulkevalle vilpoiselle polulle. Täällä jään pois takaisin tullessa. Saarella on noin asukasta ja se on ollut oma kuntansa vuodesta lähtien. Lue lisää Eurooppa-neuvoston roolista. Tässä katsannossa Eidapere näyttää houkuttelevalta. Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natrin videotervehdys Erimielisyys antaa Euroopan komissiolle tilaa päästä neuvotteluissa niskan päälle. Meri sen saa aikaan, ja käsillä tekeminen, kiireettömyys, autojen puute ja kymmenet ja kymmenet saarta kiertelevät joutsenet.

1 Comment

Leave a Reply

/

© 2018 Treffit Varatuille

Theme by Anders Norén